bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Monday, May 16, 2011

HE CHOOSES, HE DESIRES

* assalamualaikum *


bismillah~
this post is a bit personal,xde la private but mcm syok sorang2..
it's just a relief after months of depressing...depressed about scholarship.
but the end-ALHAMDULILLAH...


1) TNB SCHOLARSHIP (uniten)

okay yg ni dah citer...xley nk share pape xperience kt junior2,coz i didnt attend the interview.bukan x mau but usha another drama with a big caps lock..dah? gelakkan la ak puas2,lol..JANGAN TIRU AKU :)


2) JPA SCHOLARSHIP

alhamdulillah,one the same day 'another drama with a big caps lock' tuh,i got jpa scholarship offer to attend the interview.

xperience ? usha ni pulokkk (",)


3) UPU

okay yg nih x pernah citer...ouh,please la jgn take for granted mende alah nih...
yg wajib isi 4 pilihan je tp ak isi je sume lapan2 since my big bro advised me to do so..




UM-asasi sn fzikal
UIA-asasi kjuruteraan
UIA-asasi sn fzikal
UITM-asasi kjruteraan
UIAM-asasi sn hayat
UTM-diploma kejuruteraan mekanikal (aeronautik)
UTM-diploma kejuruteraan mekanikal
UTHM-diploma kejuruteraan mekanikal



at first,i put UM-asasi alam bina in the 5th choice but my abg wont let me to do so since ak x minat pun senanye! HAHA.abg ak kate,if minat btol2 amek,if x minat jgn main letak je sbb nk penuh kan blank tuh,kang die bg btol2 yg x minat payahh..but ade je mmber ak isi sume empat2 yg wajib tuh u pilihan diorg yg diorg nk gilaa2 mcm lily omar+husna ismail.sume empat2 tuh diorg letak UIA,terbaekkk.at last,dpt la UIA...plus,if dpt course len kt UIA pun,senang nk tukar..tuh yg senior ckp la.the truth wallahu'alam~

alhamdulillah,ak dpt 1st choice tuh..even rse mcm ragu2 gak,nk UIA senanye...


4) PETRONAS SCHOLARSHIP

there're 2 part in this scholarship...1st-oversea prgramme,2nd-local prgram (UTP+nottingham campus malaysia+curtin university)..

ak apply oversea bukan sbb ak poyosss but sbb yg local punye ak maleyh nk post b'bayar RM20 kt CIMB bank...ak pk free2 burn 2ohengget ak,if x dpt.ley beli topup 1 hot ticket+1 topup hotlink bese.HAHA

ceyt,walhal there're other reasons....fobia dgn private U,tuh plg utama even UTP sgt2 lah canggih kebabowww!!

so,ak dioffer g eduquest camp petronas..kire mcm stage2 before kau ley dpt scholarship tuh..3 hari kot,if x silap...ke 2hari je.ntah la..

maleyh nk citer pjg2 psl eduquest nih sbb really grateful dpt join even mmg x hope pun dpt..
yg dpt offer g interview around 1000,but yg die nak 100++...HAHA

dgn result ak yg alhamdulillah but tak la segempak stret A+ mcm pekmas,razzy,pipah,eba dan koko ak yg juga alhamdulillah but bukan la smpi jd TKU mcm pai.so,ak mmg redha je la even ade la hope gak senanye..tipu gilaa if xmau scholarship tuh just nk xperience g eduquest,lol

ade mcm2 laa,but yg ak nk gtaw psl interview je..
ak dpt tajuk 'FOOD FOR THOUGT'...oke2,jgn carut2 if blur2.HAHA
sbb ak pun rse nk koyakkan task paper tuh....

ak dpt psl GM FOOD (genetically modified food)+biotech...rase mcm nk lempang diri sndri puas2 sbb tdo time ckg rahimah citer2 sket psl mende alah ni.ak sememangnye x berminat nk taw psl GM food tuh,time tuh rse x berpaedah pun ak taw...bukan msok dlm soklan spm..general knowledge je pun...


HAHA,sbb kan typical malay mind mcm ak laa rse nk lempang2...ILMU ITU SAMPAI MATI,lol. kan dahh sumpaa haram jadahh kau blur psl GM food tuh..mmg la die bagi point2 sket+recommendation..tp kau nk ellaborate ape if xtaw byk info psl nih...
ak x malu ngaku,ak punye point mmg sumpaaa useless,ulang mende same je kot..half A4 jepp.org len penuh mcm wat essay section B time SPM.

end up,tnggu punya tunggu,di pagi yg sejuk mmbeku,check online petronas...

ouh,ak x dpt...dah ready pun...but normal la ble dgr org len dpt,rse sedey...
ak taw if korg jd ak pun,mesti korg rse mcm "rzeki gilaaa weyhhh"...nape?
mmber ak,maisarah ahmad dpt g australia wat account even die x stret A pun,borang application x lengkap pun,dan die apply overc utk 2nd choice...die g eduquest camp utk local punye...

see? ALLAH KNOWS..korang xyah la nk poyoss2 korg stret A+ ke,koko sumpaa gempak haramjadahh ke...but if He said it cant be,yup it couldnt be.senang citer...
mesti ade yg ckp,"alaa,gune cabel buleyh laa citer..."
hanggung hang,if gune cabel pun,but Allah punye cabel kate xley..xley gak laaa,lol.

*so,kpd junior2 korang apply je sume weyh! lantak la syarat kate minimum A- walhal korg B+..so what? ape ade dgn result? tuah ayam nmpak kt kaki,tuah manusia sape taw..FAKE! Allah tahu laaaa~


5) KPLSM (physics)

i hd been offered for this interview..tc physics wannabe.replace ckg saidah,thought.HAHA.
daydreaming,aint u?? giloss ape nk ganti ckg saidah,lol..ak taw even org slalu je ckp "ouh,ckg je? penat2 kamu score 11 subj,end up ngan ckg je?"


"........cikgu je?........"

okay,PAUSE THERE.watdeheck ckp ckg je...weyh,nk jd ckg bukan aci redah tangkap muat je...kau kne byk2 sabar,gilaa2 minat tahap gaban....if tak,kau just mcm loser utk ank bangsa kau..*ouh,yeah..ak mmg patriotik,so what?!


okay,ble difikirkan msk2,ak senanye just minat physics tuh je.bukan physics teacher...ak taw ak x mampu jd ckg...bukan je xley be the best ckg yg ley dpt anugerah time hari guru but ak taw ak x mampu pun nk ade title ckg,tc,ustazah ke..

"ckg iman,saye x fhm laa prinsip Archimedes nih...undang2 Boyle tuh saya okay je time ckg wat revision.." - kata2 ank murid impian ak yg x wujud pun *ouh,BM?? kan nnt nk tukar BM blek but ajar terms2 dlm english..kot laa,HAHA

so,interview nih ak x g laa...if smate-mata nk amek xperinece,okay je but umi said just let it go..give it to others who really want to be a teacher...



6) YPM (yayasan pelajaran mara ) ----> JAD programme (japanese association degree)

okay,mende nih ak dpt taw dr mmber umi ak...ak maleyh dah nk apply pape since sangat2 lah penat nk uruskan mende alah procedure scholarship nih..but since umi asked me to do so,yeah skang sume gune duet..ak pun ikut je le....


even ak maleyh nk manage scholarship application yg kene post-mengepost nih tp ak redha je laa.even YPM nih lg byk cekadak...


alhamdulillah,one day before jpa result,i got a call from YPM..

akak YPM : assalamualaikum,ni cik nurul iman amanina ke?
saya *hua3 : ouh,ye saye... (dlm hati ak,spe lak nk prank ak lg nih..ni bukan suare wawa)
akak YPM : bla bla blaa blaaa


fuhhhh,berpeluh ak...ingatkn td akak jpa call nk gtaw dpt scholarship tuh..
ouh,ak dipanggil utk hadir ke sesi temu duga YPM nih,ari sabtu..


ak mmg doa gilaa2 jpa x delay lg,if tak...pecah otak ak nk pley UM ke YPM nih..
bukan ape,ak dah penat sgt2 dah nk tggu scholarship nih...
empangan pecah bagai bile mood swing sbb kelecehan+ke'stuck'an time nk apply pape scholar..
so,if x dpt jpa...mmg ak kene redah lg laa mood swing segala bagai tuh..


rabbi yassir walaa tu'assir,ya Allah...
ahamdulillah,dpermudahkan urusan....Allah tahu+dgar hati yg mcm nk pecah ni...

Alhamdulillah,finally around kol3 pagi ari jumaat tuh means dah msok sabtu laa,setelah empangan pecah menunggu link jpa clear+ tak jam,dpt gak msok link tuh...



alhamdulillah,KEJURUTERAAN JEPUN



so,YPM punye interview pun ak x pgi...


last,kpd junior2 yg t'bace post nih....nah usha YANG INI ,it might be helpful..general knowledge,huh? ouh,link td psl xperience member2 ak time interview2 yg diorg join..
interview cikgu,UEM,etc..nk taw lg,usha lorhhh :)





If you make intense supplication and the timing of the answer is delayed,do not despair of it. His reply to you is guaranteed but in the way He chooses not the way you choose,and the moment He desires not the moment you desire
~ ibn Ata'illah Iskandari







3 comments:

ايمي شهيره عزمي said...

my moment still futher apart from me :) anyway, I'm gonna miss u like crazy..hahaha

fairus said...

alo2 iman
aku syg kau muaaaahhh

thnks kongsi link aku situ dear :)

Husna Ismail said...

alhamdulillahi rabbil 'alamin