bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Thursday, April 28, 2011

PANEL 6 (",)

*assalamualaikum*

awal2 lg ceq nk mintak ampun,'the next post-special tribute' tuh delayed.ngeee

ALHAMDULILLAH,jpa finished *dah bpe lame baru citer,HAHA



Tarikh : 15 April 2011 (Jumaat)

Masa : 9:40 PAGI
(Sila hadir ke pusat temuduga 30 minit awal untuk pendaftaran.)

Pusat Temuduga: SHAH ALAM
Alamat : BLOK W, INTERNATIONAL EDUCATION CENTER (INTEC)
UiTM SEKSYEN 17 KAMPUS
40200, SHAH ALAM
SELANGOR

Penaja : JABATAN PERKHIDMATAN AWAM MALAYSIA
(PERMOHONAN UNTUK KE LUAR NEGARA)

Bidang : KEJURUTERAAN JEPUN


**Saudara/saudari adalah diwajibkan untuk mengambil Ujian Khas Biasiswa Persekutuan JPA secara on-line melalui portal eSILA di http://esilav2.jpa.gov.my mulai 8 April 2011 hingga 16 April 2011. Saudara/saudari diwajibkan menjawab dua(2) seksyen ujian iaitu Ujian Seksyen A (245 soalan 60 minit) dan Ujian Seksyen B (282 soalan 75 minit).




ok,proceed..
TO-DO-LIST :
*tengs kt pai,tlg pk to-do-list nih
-preparation dokumen
-resaearch+mintak tlg senior2
-soal jawab soalan2 spot
-practice makes perfect..aint it?
-online test
-baju+kasut..bla blaa



These were some of the questions posed to JPA scholars last year.

1. Please tell us a little bit about the smoking habit among Malaysians.

2. What can we do to reduce the number of smokers?

3. Should we allocate a huge budget for the public health system to give equal treatment to the smokers?

4. What is your personal view about smokers who are still smoking even though the government has done a lot of anti-smoking campaigns?

What topics can be expected this year? (our suggestions only)

1. National unity - 1Malaysia - How to improve unity? (suggested by Muhammad Siraj)

2. Why scholars don't want to return to Malaysia and how to ensure they serve the nation after graduating (suggested by Nur Azizah)

3. Environmental issues - in line with Malaysia's commitment to reduce carbon emission to 40% by 2020 as announced by PM in COP-15 (suggested by Elaine Sam)

4. H1N1

5. Anti drug campaign effectiveness

6. Privatisation of public healthcare in Malaysia

7. Increasing number of medical graduates.

repeated topics :

1. Maths and Science in English.

2. How to show your patriotism when studying overseas?

3. Malaysia as an education centre.

4. Sports that excel in malaysia.

5. Qualities needed to be a leader.

6. Secrets of success.

7. Discuss on anything you have read from the newspapers recently.

8. Wawasan 2020.

9. Modal insan.

10. Handphones, luxury or necessity



*memang satu pun takde soalan2 nih time interview kt panel ak.HAHA

then,pkul7.30 ak dah gerak dr rumah

singgah beli nasi lemak jap,sedap+pedas---->perut yg cuak makin berapi

INTEC,shah alam...

smpai je kt parking lot,rmai gilaa cina.baru kt parking.duss!



usha kt board utk taw panel mane,

perghhh,ade lebey 19panel.....satu panel,5org.

tuh baru satu hari...kt INTEC shj..

interview seminggu..kt sume negeri ade..

ya Allah,JPA je ya Allah...JPA je ya Allah..



g registration kt waiting room utk panel 5-panel 8,ramai cina+india

kt registration nih check sume document dlm clear folder,resume sume laa....

melayu : 3laki+2pmpn

guess what? dlm waiting room tuh ade lebey20org.

baru 1 waiting room,waiting room ade 6kot.

konklusi,ratio melayu : cina+india -------> 1 : 10






PANEL 6 :

NURUL IMAN AMANINA BT ABDUL SHAHAR

AUDREY WEE LI-HUEY

MALANIE A/P PALANIANDY

DAVID TEOH XIN HERG

DENISE LIM HOON HOON





should be ktorg masuk panel 6 kol9.45 pagi,tp tnggu bro Denise Lim Hoon Hoon tuh..x smpai2 gak.kol10.15 baru masuk...abg registration tuh suruh bwk pen+kertas skali...



since ak dpt tag name org 1st,so kasi bagi 1st impression plg baik dr group ak utk interviewer2 tuh-----> senyuman paling maniss+plastik smpai ke telingaaa = D



interviewer ade 3org : 2laki(cina,melayu)+1pmpuan (melayu kot..)

tp yg ckp during whole session,pakcik baik+saiko+lawak yg melayu tuh je..ketua panel la kot...

sumpaaaa kelakar pakcik nih..*muka sebijik mcm en. zuhali aka papa alia amirah member aku =p




"assalamualaikum+salam sejahtera kpd sume...selamat datang dlm meeting kita hari ini..eh,meeting lak.temu bual kita hari nih...[gelak2 ngan pkcik cina lg sorg tuh] "



1st skali,pakcik nih nk make sure ktorg punye applied course based on official document

.

NURUL IMAN AMANINA BT ABDUL SHAHAR - kejuruteraan jepun

AUDREY WEE LI-HUEY - kejuruteraan (elektrik+elektronik -local)

MALANIE A/P PALANIANDY - sastera/ikhtisas (undang2-local)

DAVID TEOH XIN HERG - sastera/ikhtisas (financial-local)

DENISE LIM HOON HOON - xtaw sbb die x dtg



awal2 ak dah cuak bila member2 ak nih ade prob ngan course2 nih..

not their fault..salah teknikal,malaysia x maju lg...

nk canggih guna intenet,tp salah...



pakcik : nape dlm dokumen nih,dia tulis kamu sastera sedangkan kamu pilih undang2? [muke saiko]

malanie : eh,memang time apply macam nih...undang2 bawah sastera...kene click kt sastera kalau nk piley undang2..word undang2 tuh xley click...



*soalan yg same dtujukan kt david teoh...mmg peluh2 laa,even bukan aku yg kena.

audrey smpai jatuh pen dia,main tekan2 pen diaa...gelabah sgt.ak poyo cool lg.walhal.....



then,proceed soalan seterusnyaa...

khas utk aku...


1) kamu nk pilih kejuruteraan mekanikal ke jepun? nape jepun? sedangkan mecha engine ade dtawarkan di malaysia..tak cukup ke kemudahan kt sini?!


then,ak jwb laa...blaa...bla..blaa....


soalan utk audrey lak,then malanie,pastuh david teoh....

soalan nih mmg khas utk each of us..based on course yg ktorang apply...



antara soalan yg ditanya khas utk aku :

1) kamu nk pilih kejuruteraan mekanikal ke jepun? nape jepun? sedangkan mecha engine dtawarkan juga di malaysia..x ckup lagi ke kemudahan?

2) si A kate jepun bagus,si B kate german bagus,si C kate france bagus...ape pndapat kamu? mane yg bagus sebenarnye?

3) seperti yg kamu tahu,mecha engine ramai laki...if kamu sorg pmpuan dlm kalangan laki,bukan 2-3org pmpuan,kamu sorg je...then kamu kne kerja shift malam..ape pendapat kamu+kamu buat?? dan time nih awk dah ade husband,dah kawen...

4) kalau kamu dpt scholarship JPA nih under engine tp bukan kt jepun,negara arab mane kamu pilih dan kenapa?

5) kalau dpt negara arab tuh,tp bukan under engine..course ape kamu nak dan kenapa?

6) if kamu seorg doctor,then ank kamu tgh nangis..(uwek2...pakcik nih siap wat bunyi baby nanges..HAHA),ttbe on call...ape kamu buat? mane priority kamu?? choose either one only..

7) dekat jepun tuh,,kt mane yg kamu nk g senanye?? dan kenapa??

***ade lagi tp ak x ingat...



antara soalan khas utk audrey :

1) kamu pilih elektrical+electronic engine..ape beza dua nih?

2) kalau kamu x dpt JPA,ape cara kamu nk smbung belajar masuk U?



antara soalan khas utk malanie :

1) kamu pilih law,,,specified law ape?? civil? criminal?

2) kt malaysia nih,peguam mane jd idola kamu?

3) jika kamu menjadi pembela,pihak pendakwa merasuah kamu,apa kamu buat? duit byk nih..dunia skang nih,duit la segala2nye [saiko2 lg..]


antara soalan khas utk david teow :

1) both of ur parents doctor,nape x amek medic? dah sure2,ade kerja sbb kamu ade clinic sndri

2) david teow...betul sy sebut nih? jap2..nape x panggil xin herg? kamu x bangga dgn nama cina kamu?

3) jika kamu diberi peluang kerja di bank negara,selepas habis belajar....siapa CEO bank negara?

hmmm,kita x la pnggl die CEO..gabenor2..gabenor bank negara?



part yg nih la kelakar+informal...

mmg ak tahan gelak je la ngn pakcik nih...

david : erm,maaf sy xtaw


then,die tanye sorg2...

malanie : sy jugaa xtaw

audrey : sy jugaa.

iman : err..zetti akhtar aziz

pakcik : sure?! [muke saiko habesss]

iman : err..sure2 (dlm hati aku,,sejak bilaa tukar gabenor? menyesal gilaa kalau tukar ak xtaw)

pakcik : ok,ade duit kertas tak skang?

david : seringgit,5 ringit,10 ringgit ??

pakcik : mane2 je laa...asalkan bukan duit palsu


masing2 keluarkan duit dr purse/wallet...except aku,mmg x bwk pape dlm poket nih...


pakcik : haaa..try tgk kt situ...nmpak word 'GABENOR' kt situ? haa,spe?

semua : zeti aziz..

pakcik : haaa,btol la amanina ckp...[HAHAHA..amanina...]


last question,pakcik nih tanye sorg2...

"kalau dpt JPA,tp dlm negara,,universiti mane jd pilihan?"



then,habiss la soalan2 membunuh tuh...

huh? mane general knowledge? current issue ke???




"minta maaf la,,temu bual kitaa informal sikit,xde manner sikit..yelaah,slama nih people said interview always formal,pressure..tp kali nih kita wat kelainan sikit...bersahaja,baru senang nk borak2..interview nih bukan ape,kita nk taw kamu semua jelas ke tak psl future plan kamu...soalan2 yg sy tanye td x bertujuan nk hentam kamu,tp nk make it clear..itulah situasi sebenar yg kamu akan hadapi bilaa kamu ceburi bidang kamu masing2....kami hanya boleh mendoakan yg terbaik utk kamu semua...nih sume rezeki....kami xley jamin ape2...ALHAMDULILLAH,kamu semua dah wat yg terbaik..good luck utk future kamu ! " - pakcik interviewer melayu





then,habisss....ucap terima kasih sume...

ak yg terlebey xcited ngan interviewer2 tuh sbb baik+kelakar sgt..

salam makcik interviewer tuh... *even member2 DAVIX kate,xyah salam sbb formal

dorg yg lain salam semuaa pakcik+makcik tuh...

keluar je,jumpa temey tgh cuak2+peluh tgh tnggu masuk panel 8,panel dia.





konklusi : 70% akademik,10% kokorikulum, 10% sosioekonomi, 10% interview...but 100% totally from Him...

no matter how the best we prepare,but He has planned everything...

x kiraa la kita prepare mcm mane pun,ikut tips2 ckg+senior segalaaa..tp Dia ade plan yg lg best..

ak x sangka laa interview JPA nih mcm nih,since senior2 rmai kate interview JPA susah,byk tanye general knowledge,current issues sume...ade group discussion lg tanye psl opinion...



but,time aku tak kene langsung2...mule2 rase mcm,biaar betul?!

tp semua tak mustahil bila Dia yg rancang...

dulu2 dengar JPA fully english,fully BM,ade soalan BM+ade soalan BI..

aku kena bhs rojak2 lg utk satu soalan tuh...

bukan fully BM,bukan fully BI,bukan gak half BM+half BI...


ALHAMDULILLAH,great xperience with them even just for a moment...

thank you,Allah for giving me this chance,i have a blissful life.enough =D











***tp paling aku sukaa kt pakcik tuh,he called me Amanina.....HAHAHA



ya Allah,berikanlah kami kebaikan yang telah engkau janjikan...









7 comments:

امىرا ءلىانى said...

Assalam, oh hei, kita pun amik jepun :) Insha Allah results keluar esok kan? Looking forward for your updates :)

Psttt, kita pun tk thu kenapa masa interview diorg pggl kita nurul. Serius tkde kaitan langsung HAHA :D

Iffah Syuqaira said...

Salam, iman.
Saya tahu blog awak ni drpd Amira Ilyani. Saya pun amik jepun gak.. the same course as you. So, hope we can be friend and keep in touch :D
I add your fb, is it okay?

by the way, I just realise there's david teoh! haha. Your interview seems so much fun ^^ Let's pray together that the result today is nice to us~

irmujahidah said...

-->amira ilyani : wassalam..salam ukhwah,sis..insyaAllah rezeki Allah dmana2,pray the best~


-->iffah syuqaira : ouh,same school with amira ke? doesnt matter by adding me,no biggie.salam ukhwah jugaa <3 btw,david teoh,kenal ke ngan die??

Iffah Syuqaira said...

emm, tak.. kitorang kenal melalui blog. kenal, yang buat filem tu la! haha :D

ايمي شهيره عزمي said...

tggu jelah result.. this week eh?

jalila mustapa said...

semoga berjaya ek dpt scholar...
anyway, interesting interview u had...

Amira Ilyani said...

Hahahahahahahaha assalam iman. Rindu pulak rasa, ttbe ter stalk blog ni. Wahhhhhh, how time really flies. Dan perancangan Allah tu, indahnya!!