bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Friday, May 27, 2011

SAKURA,FUJI-SAN MALIIII


Alhamdulillah,it has been a week.....so how?


fuhhh,bile dah smpi sini baru mcm t'sentak.perghh.
baru rse mcm loser gilaaa,xtaw pape.
member2 yg len rmai je rse mcm tuh,sbb xde basic nihongo.
tp ak loser kt mende lain.HAHA
yup,ak ade basic but x kemane pun ade basic tuhhh...
time ade basic kt skola tuh pun,kau loser...terkial-kial gak baca katakana.
so,i felt the same thing too...tp ak ley coop lg la ngan feeling nih.


what make me feel like a super duper loser is about things related with nihon.
anime,jpop,manga,nihonno chizu(peta jepun),etc...
HAHA.serious x penah t'lintas pun sume mendealah di atas kt batu jemala ak time nk prefer nihon.


" saya xtaw nape saya pilih jepun.saya hanya nk g jepun jeppp"


tu laa yg kluar dr mulut ak bile tomodachi+sensei+senpai tanye soklan cepumas yg mmg slalu ditanye time orientation week 'why u choose japan?'...


act,ak lg prefer okuni (negara) yg x memerlukan speaking ability in other languages except english....bukan ak gempakharam hebat english.booo! sama skali nope.tp sbb ak maleyh dah nk blaja bhs..but Allah knows.



"so,nape kau x prefer MARA? yelah,MARA kan byk choices negara,JPA ade sikit je kan..."



soklan nih,mmg ak sumpaaa malas nk jwb sbb ak dah sgt2 b'syukur ngan JPA..hanya mereka yg deserved utk taw a.k.a truly member ak je yg taw...



"abes,apehal kau x pilih german,france ke?"



kalau jepun yg ak ade basic tuh pun,t'kial-kial...then,nk wat cubaan berani mati amek german/france yg for sure lg ak akan t'kial-kial,lol...ok,fine..ckp la papepun.ak mmg pengecut!


dulu time masuk sbpi gombak,seriously smpai rebut2 ngan member2 batch nk masuk dlm list name kelas nihongo yg limited utk 30 org je kot...
yeah,dulu ak layan naruto,drama jepun sume...
kad2 naruto yg RM 1= 1 set kt pasar tuh,xyah ckp laa.belambak.
wristband naruto bagai.HAHA
gilaaa kt hero drama Pride laa.
but it had been years ago,lol.


bawah sarung bantal kt hostel siap tulis 'mechanical engineer-japan' segalakkk...
yup,childishhh..tp tuh mmg matlamat time tuh..
nak sangat2 la konon...
tp ak rase semakin semakin dan semakin tahpape kt nihongo bile sensei slalu x masuk klas..
rase best gilaa xde ckg masok,then ley wat homework/kerja2 lain time class nihongo.
sensei akan masuk once in a month or when exam was around the corner.HAHA
an hour punye class akan blaja byk gilaaa bab yg akan masuk time exam...
sebab ni laa ak makin rase tahpape kt nihongo.minat makin fade,blur...


end up ngan ak makin x minat drama jepun,
x suke dgr lagu2 jepun,menyampah ngan anime,
if dgr/t'tgk mende2 alah nih,ak akan tukar chanel/lagu cepat2.HAHA
ouh,betapa x sukenye ak ngan mende alah nih!


bukan x best,serious best weyhhh..
ak bukan la smpai x bace komik2 kartun jepun sume,ak penah je bace..
yup,mmg best.serious!
tp perasaan menyampah tuh mcm jd barrier yg sbbkan ak x layan lebey2..
x paham nape..


dulu kt skola,ak rase member2 yg layan anime,etc nih loser.
otoko,onna ke.same je..lagi2 otoko yg layan drama2 jepun...
otoko yg pilih jepun utk sambung study,ak rase mcm pondan *sori im,napi.HAHA
but now ak yg rase loser gilaaa.
pegi cafe,dok ckp psl gakusei..
otw g class dok ckp psl jpop,drma jepun...
time lecture,dok ckp psl anime...
time break,dok share2 cerita psl manga..
time bosan dlm lecture,dok sibuk lukis gamba2 kartun anime...
serious mcm kt mane2 mendealah tuh je laaa...
if time worldcup,org ckp :
"makan bola,tidur bola,sume bola"
but time kt AAJ :
"makan anime,tidur manga,sume nihon"


lagi2,time self-introduction...
senpai/sensei sibuk tanye, 'why japan?'...'minat ape?'...
then,bile jmp kohai (junior) yg same minat,jeritan seumpama "goaaaal!!!!" time world cup akan kedengaran tp dlm version yg lain.HAHA (read : excited tahap petalaa punye feeling)
seronok gilaaa if kau ley join sekaki...but the prob is,nk join mcm mane even single thing psl tuh pun kau xtaw.HAHA


time watanabe sensei explain psl nihon chizu tuh lg laaa...
baru kutahu sendai yg earthquake tuh dekat tgh2 nihon...ingatkn kt bwh skali...
baru kutahu hokkaido tu besar!!!!
baru kutahu nihon ade 47states...
even ramai member2 AAJ yg mcm ley sebut satu2 state kt peta2 jepun tuh..


empangan pecah woo! rase mcm xde matlamat nape nk g jepun senanye...
xde la rase down,sbb ak nk sgt2 g jepun just ak xde sbb yg interesting+ley share ngan org nape nk nihon....


x penah2 ak rase homesick mcm nih...but sbb mende nih buatkn ak rindu gilaaa member kamcheng... yelah,diorg x layan sume nih.HAHA
domou arigatou gozaimas kt wan syada yg sudi bazirkan hot tiket utk dgr ak spill.isk3
kt alia jugak *sori bil telefon rumah kau naik.hehe


like what husna and my umi said,nak xnak mmg kene gak minat sikit2,amek taw sket2...sbb kt nihon nnt mende tuh gak yg surround kite,xdpt elak...


ALHAMDULILLAH


*p/s : dear readers yg minat anime segalak,ak x benci korg minat hape pun...ak just spill ape yg ak rase...it was my fault too.gue punyaa feeling yg tahpape nih...tak penah pun t'lintas kt kpale ak time nk choose which country situation could be like this,haihhh


yup,boleh jadi something yg kita suka,x baik utk kita dan boleh jadi something yg kita benci,baik utk kita~



God helps those who help themselves.
A fact that we all know deep inside but tend to forget when things don't go our way.
Remember our job is to try our best, and seek Allah's help throughout!




4 comments:

fairus said...

gila ah man kau edit sume kat blog kau ni
aku suka :)

btw all the best man,nanti aku masuk USIM,aku pon nak update gak weh
^^

aNiseYuki said...

iman, mostly, believe in your selt attempt. jgn asyik sebut2 pkataan loser tu. sebab kalau nak tau, aku lagi loser drpd kau (yeke?)hahaha.

wehh..but i think, kau ade strength kat situ. kau boleh pergi jauh lagi. sebab aku kenal kau sebab usaha kau. nangis sampai nak terkeluar biji mata pon, kau tetap berusaha. keep it up.

aku doakan kau terus bertahan dan insyaAllah berjaya.

Husna Ismail said...

GO IMAN GO. alah aku percaya this is just in the beginning punya.

nnty kau lah sumber reference org plak utk ningoho. EH. apa2 jela. ak mksudkan sumber utk jepun stuff segalak.

HO HO HO.

ni dah mula guna terms2 jepun utk posting nih, AHAHA, satgy penuh la tu dgn vocab jepongggg.

GO IMAN GO! towards becoming IR MUJAHIDAH.

ps : the price you must pay lah kut ini semua bila Allah bg rezeqi ke Jepong tuh. *wink

Wann Syada said...

derrr. aku rasa nt lelama kau da bole jadi tourguide kalau aku pegi japan. mwahahhaha..joke, man!