Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)

Thursday, November 12, 2015

Updating blog just to tell the world...

I miss home.

Abang Fathi

Never once I feel good about leaving Umi alone when Abah was not at home.

This distance.
May Allah grant Umi Abah with rewards for their worries and sacrifices.
May Allah protect them.
May Allah bless them. Always.

Sunday, October 18, 2015


I keep telling myself, "Everything's gonna be okay."
Yes, everytime.

Report banyak ke, exam berderet ke, hectic week, emotionally unstable etc...I'll keep telling those words. Coz the fact that at the end everything's gonna be okay.

But still, how good the result is  based on your efforts.
Yup, yours is okay (okay laaa~). But others' are always better haha.
(Jangan asyik zikir Allah tengok usaha kalau dah memang hang yang pemalas)

Oyasumi, esok sekolah!
発表する予定は今週の金曜日だよ!なのに、皆んなに聞いても何もわからないって、どこからやり始めるかもわからない orz

May Allah ease. Everything's gonna be okay inshaAllah :)

Monday, August 24, 2015

A Blink of An Eye

When each day is the same as the next, it’s because people fail to recognize the good things that happen in their lives every day that the sun rises.

The Alchemist by Paolo Coelho.

Stiving to be grateful is grateful itself, I guess. Coz it's hard.
There is always a moment in our life that things dont go as planned. Yup, our plan.
We are too busy planning strategy to achieve our own dream until we forget He also got a plan. And His plan is always a better one.


I read this somewhere over the internet, simple yet very meaningful at this moment. Just copy and paste it here.

Every believer suffers from weak or low emaan once in a while; as the Prophet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) said, “Emaan wears out in one's heart, just as the dress wears out (becomes thin). Therefore, ask Allah to renew emaan in your hearts.” [Mustadrak Al Hakim, Authentic]
Low emaan can easily plunge one into sorrow and despair, sadness and anxiety, as emaan is a safeguard from this. When one suffers from low emaan, it paralyzes one from doing good deeds and removes the productivity in one's life and worship. One of the beautiful aspects in our deen is that Allah and His Messenger have prescribed actions for us when we are suffering from weak emaan and sorrow, and one of the most potent cures is duaa.


I used to hear this dua but never practice it until I came to Japan (if I'm not mistaken). This dua is one of my favourites.

اللَّهُمَّ رَحْمَتَكَ أَرْجُو فَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ وَأَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّهُ لَا إِلَهَ إِلَا أَنْتَ

O Allah, it is Your mercy that I hope for, so do not leave me in charge of my affairs even for a blink of an eye, and rectify for me all of my affairs. None has the right to be worshiped except You.

How Allah can turn your life upside down if He wanted to do so and how he can make anything that never cross your mind before happens in just a second. Scary isn't it? 
So, lets put trust in Allah. Have faith in Him. Tawakkal. 
Be confident with our choices but never forget to seek for Him. Afterall, He is The One who makes our choice becomes our fate. Allahumma amiin.

Tonami Tulip Festival | Toyama, Japan


This has got me reminiscing about my old days.

Back then, I was really eager to study engineering for my degree, though I never score in physics and add math. Was crying while doing math exercises during add math class. Even I was an assistant of head physics facilitator, but never once I score. Ni bukan merendah diri, tapi memang tak pernah score 😂 I got that post coz a good friend of mine knew how I love physics so much, so he asked me to cope with him as head facilitator. Tak pernah rasa layak.

When I was in form1, I wrote down my dream on my hostel's pillow cover
"Mechanical engineer, Petronas, United Kingdom."

I started writing blog since June 2009. (Now I got no time for that luls)
Zikr of Mujahidatul Handasah.
It reminds me of the struggle being an engineer and His slave, striving to become a better person.
I used to put "Irmujahidah"as my nickname. Ir stands for a certified professional engineer's entitlement. Mujahidah is an arabic word for a striver, a struggler.
So childish yet so funny.

Confident level 100%.
Kalaulah dulu confident kurang sikit, tak payah laa nak hadap kepayahan ni haha.
What even worse is I choose to study engineering in Japanese. Kelakornye masyaAllah.

Belum grad jadi engineer pun lagi haih. Engineer penatnyaaa, nak jadi suri di hati je sekarang, domestic engineer ajar physics add math kt anak je. For the time being, anak kucing. Thank you for those who read this kind of waste-your-precious-second-in-life post till the end.


My kinda 'meroyan' post on LINE during final exam week last semester.

Paste it here.
For me to remember.

Very nervous waiting for the result. But of course, they never distract me for having a wonderful time with beloved ones here in Malaysia.

I'm entering the final semester of 3rd year by this October inshaaAllah. Really hope to have this momentum, getting better each day. Allahumma aslihli. More reading, more studying, more praying inshaAllah.

Pray for me thah I become a very excellent muslim engineer or any better profession that suits me under Allah's mercy and guidance. Amiin. 

Sunday, June 14, 2015


Alhamdulillah finally had a chance to meet him in person. I had an amazing time meeting great scholars, great people. Subhanallah.

Just, I feel like something is missing. *cry*

Action, contribution. Bila compare dengan usia, masa yang dah dihabiskan, ilmu yang ada, nikmat yang dapat --- rasa sangattt tak balance dengan sumbangan dan tindakan.

Waktu kau tengah enjoy huhahuha wasting time, on the same time so many people around you are struggling to learn more about Islam, trying their best to be a better muslim, striving really hard to contribute something for ummah's sake.

Moga Allah panjangkan usiaku dengan usia yang berkat.
Kalau mati sekarang, masih tak pasti apa nak bawa sebagai jaminan syurga.

TGHA, who was sitting in the middle,
and I was the one with blue scarf standing at the back.
*belakang Tok Guru pun jadi laaa hehe*

Sunday, June 7, 2015


Suka aku coretkan quote seorang sahabat agar aku sentiasa beringat,
"Bilamana kejelasan fikrah hadir dengan memuncak tanpa diimbangi keindahan tazkiyatun nafs, berhati-hatilah anak muda...bukan sedikit yg gugur. Jujurnya aku pernah melalui dilemma ini. Alhamdulilah diselamatkan sebelum aku mengganas sepertimu di alam maya. Diam itu nikmat bagi orang yang pernah banyak cakap."

Isti'jal. Gopoh.

Gopoh. Jiwa anak muda sepertiku.
Alhamdulillah Allah selamatkan aku suatu ketika dahulu melalui teguran seorang senior yang aku hormati, jangan gopoh. Hingga kini melekat dan aku ingat bait teguran beliau.

Ini cabaran generasiku. Cabaran media baru.

Teruskan lazimi al-Kahfi.
Bertegas dengan diri tinggalkan maksiat yang menzalimi diri sendiri.
Taqarrub dengan Allah.
Perkukuhkan tarbiyyah.
Jangan pernah tinggal tazkiyatun nafs.

Sejak akhir-akhir ini, acapkali abah pesan soal tarbiyyah.
Jaga tarbiyyah. Jaga disiplin tarbiyyah.
Perjuangan yang suci perlu penyucian fizikal dan rohani, kata abah.
Menarik untuk dihayati bersama bila bicara soal tarbiyyah iaitu komponen tarbiyyah itu sendiri.
Pertama, tarbiyah dalam memberi kefahaman kepada orang lain. Kedua, tarbiyyah perlu menghayati dan ketiga pula tarbiyyah perlu berjuang. Hadam dan faham, barulah tarbiyyah meresap dalam hati.

Fitnah semakin menggila. Dunia semakin di penghujungnya.
Moga Allah pelihara mereka dan diri yang hina ini di jalan ini. InsyaAllah!

Wednesday, March 11, 2015

The Road Less Taken

"I took the one less traveled by,
And that has made all the difference." - The Road Not Taken

22-year-old me. 
And only now the meaning of this poem reached my heart.
If I ever feel better, remind me of how merciful Allah is, guides me through my hard times.

"When we think we're the most unfortunate person on earth, remember that there are so many people out there wish they have a life like us. Just ikhlas in doing everything. So that kita rasa keberkatan tu."

Bukit Badong