bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Sunday, May 29, 2011

A DROP OF THE OCEAN


alhamdulillah,nikmat iman+islam~

If you never thank ALLAH s.w.t after every smile, then you have no right to seek help from him during hardships!


before life kt univerSal makin hectic
before otak pecah under pressure
before hati rase berat+sakit pendam sorg2
before mulut ringan sgt nk merungut2+men-ca-rut...
before rase down tahap petala mcm spm year
dan before hati b'bolak-balik ngan nikmat-Nya
jom kita refresh balik
jom kita reload balik
jom kita recharge balik eeman


but how?
simply....thank Him,ALHAMDULILLAH



"Nothing happens to us, except what Allah has decreed for us. He is our protector. In Allah let the Believers put their trust." [Qur'an 9:51]


even just about a week++
even sensei2 ckp "it's just a drop of the ocean"
tp dah rase cukup2 b'syukur





alhamdulillah AAJ ; kenapa?
1) chances blaja nihongo balik,bahkan lebih details+deeper
2) chances adapt with new envi yg totally different+opposite ngan characters+attitude aku


act,japan bukan 1st choice ak...
yup,mmg la dlm online application tu ak prefer nihon
but mcm separuh-paksa-rela-xtawnape-cukup syarat isi jeppp
why?
sbb otak+mata ak mcm sakit+menyampah bile tgk tulisan2 cina/korea/japan dan spesiesnya
serious,x tipu....
sbb jepun bosan...surrounding dull je.
tgk sensei2 jepun pun dah taw...
tgk bangunan AAJ je dah taw...
baju kemeja putih/warne2 cerah yg mmg mcm dah luntur colour baju tuh
bangunan yg putih+kekelabuan...


but alhamdulillah,hati makin lembut nk redha
hope continuosly istiqamah laa..
next week da start blaja kanji.aduyaiii
1 hari=13 ketul kanji
setiap hari makan starch tu (kanji)
1 minggu=65 ketul kanji
hailorhhh.yossh!
kt skola dlu pun,x smpai 30kanji kot dlm mase 4thn.ganbarut!!


1) chances blaja nihongo balik,bahkan lebih details+deeper
dulu blaja bhs formal je
now blaja informal version punye
cara cakap yg ala2 nihonjin (rakyat jepun)
hari2 sensei2 ajar suruh ringan2kan mulut ckp nihongo
hari2 sensei2 bagi motivation suruh keep going,sabar
hari2 jmp sensei2 yg sgt2 baik ajar nihongo mcm bdk tadika


2) chances adapt with new envi yg totally different+opposite ngan characters+attitude aku

*** punctuality
mmg tabik habess la psl nih...sgt2 punctual mcm budaya jepun.
should be class start kol8 pagi,kena ade 10min before...
mcm tc roha (math lecturer), die akan start class 10min before
so kena ade kt class 10min before tu lagi
means kol 7.40 dah kene ade...
aritu smpi class kol 7.45, ikutkan ak...tu dah kire awal la tu..
15min before kol8...tp masuk2 je,sume pandang kt ak.HAHA
ak ni sopan santun lak tu *ceyt,nk gak lalu pintu depan,haih..
memang wat grand entrance laa..
tc roha dah start class time tuh...baguih tol.


budaya punctual ni,sgt2 la opposite ngan ak.aduyaiii
dulu bukan dtg class on time, nk dtg before lagi mmg dlm mimpi laa
kt sini mcm kena siap2 1 hour before
since kolej kediaman ungku aziz ngan AAJ 'sangat2 la dekat'
mende ni lagi payah ak nk ikhlaskn hati
main hoki ley citer la peluh2
pakai baju kurung g class,then peluh2 tahap petala
ouh,so not me!


setiap class nihongo time intensive week nih,50min+10min break
syllabus memang tepat2 dperuntukkan utk 50min tu
x lebih,x kurang...
xde nye,t'exceed sambung next class ke...




bersama senpai2 yg seriously baik2 tahap petala
*memang x nmpak la ak...sape nmpak napi+im? (clue : baju batch,HAHA)



i know life after this will getting harder
tp selagi mampu kita bersyukur
baiklah kita cpt2 bersyukur


even kolej kediaman 'dekat sgt2' ngan class
bersyukurlah walaupun payah
bersyukurlah masih dkurniakan kaki yg sihat utk berjalan
even blaja nihongo smpai t'belitbelit lidah
bersyukurlah dpt chances nihongo
even punctuality sgt2 lah opposite
bersyukurlah Allah bagi chances nk practice balik
even blaja nnt sgt2 lah tough
bersyukurlah dpt chances sambung blaja balik
even new envi totally opposite ngan minat
bersyukurlah dpt chances kenal2+learn new knowledges~






enty kali ni based on life kt AAJ
life yg hanya a drop of the ocean
baru seminggu kt sini
fakta2 yg ak cerita ni sume within duration ni je
if lepas ni,sensei2 jepun tu x punctual,ak xtaw la.HAHA
if lepas ni sensei2 jepun tu,pkai kemeja merah menyala ke,jgn tanye ak.HAHA


even elaun belum masuk,pesanan penaja...
kpd scholars,x kire pape scholar pun...bersyukurlahhh
dont simply membazir sukasuki kau guna duit 27juta++ rkyat malaysiaa~




Most people who pray to Allah for certain things, end up with nothing. People often think that Allah gives us what we ask, however Allah gives us what we need. Due to our human nature, we don't see fit Allah's gift, and we end up with nothing, or end up making a bad choice by our limited knowledge.






3 comments:

Husna Ismail said...

loike :)
STRIVE FOR IT.
*adik2ku insya Allah boleh!

-s0lehah- said...

imannn..aq dh bc smua post2 kau...lama dowh aq x open2 blog neyh since masuk uitm...kibut serabot gak id0p aq..tp skunk dh stabil balik..

iman aq sarankan tgk la movie jepun byk2 tanpa subtitle..wakakkaa~troskn usaha jgn DOWN!!allah is always by ourside..igt2.. :)

Hafsah H.Suhaimi said...

iman,
like i said before,i always there for u just aku ta ley pinjamkan my shoulder utk kau nanges,
honestly,aku nanges bile bace blog kau,
y?aku sumpa ta tau,
aku rndu gle2 smua orang,aku rase aku jaoh dgn korang,...
doakan aku ta jaoh dgn Allah,