bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Monday, June 6, 2011

BUMI ITU MUDAH



ALHAMDULILLAH,hanya dgn mengingatiNya hati jd tenang


last sunday,i had a blast day!!! heheheplanned with iffah syuqaira,AAJ's member..
ajak izy skali,davix+PASUM member...


at first,we decided to take a breath around UM,
going to 'Bukit Cinta' like what Zuraida sensei said before..
sound kinda interesting,right??
ouh,name tuh seriously xde kaitan ngan pape pun,undefined...

wake up very early in the morning,without sleeping again after subuh.HAHA
ouh,i was sleepover at izy's room in kolej dr nazrin..
so,we had to go to kolej ungku aziz to meet another member,iffah syuqaira..


okay,proceed...
jalan punya jalan...we didnt find any single place seems like a hill..bukit cinta apetah lg..yg ade hill yg penuh dgn construction.haha

then,we met an old couple,asking them about the route.bla bla blaa blaa..
they said that there was a hill around the corner,but we have to go through another 7km of journey including journey to go back to our kolej kediaman...what?! xmau...


but,izy+iffah were very eager to continue the unknown route..
so,ak pun follow je laa.hehe
perghhh,mmg 'x semput' pun meredah bukit cinta tuh
ingatkn ade la tmn rekreasi mcm kt tasik varsiti UM tuh
aleh2 its simply laluan/jalan raya yg letak kt atas bukit.hua3
ade la dlm 3km naik turun bukit tu...


then,lalu depan kolej 8+kolej 10...okay,member2 UM/AAJ,
korg penah smpi situ? haha (muke bangga tahap petala)
seriously suni sepi,mcm dlm citer hantu...
ak,izy,iffah jd budak2 yg cari pasal dlm hantu kt movie tuh.HAHA
since senior UM sume cuti lg,mmg kosong la kolej2 tuh..


otw tuh lalu depan fakulti sn komputer yg juga xde org...
but we had to stop there for a moment bcoz its already raining
jalan2 sekitar bangunan tuh,aleh2 belakang tuh ade cafe..

" CAFE D'RIMBA "


mmg kt tgh2 hutan rimba UM pun...
mamak cafe tuh lambai2 tgn,ingat nk blanaj ke.hehe
ceyt,walhal jenuh die promote ktorg ngan roti nan segala bagai...
ktorg ni lak mmg x ready pape,so duet pun ade rm5 je..HAHA
ok,tu duet izy...bukan ak+iffah...mmg 'ley sangat' beli roti2 nan sedap tuh..isk3
last2,ktorg order roti nan biasa je,share! comey x?? haha
nk save punye pasal,mane la taw nnt pengsan tgh2 jalan ley naik teksi.hehe


then,we continued our journey.huhu
mmg jelajah satu UM laa...
tasik varsiti
perpustakaan
dan sebagainyewwww~


ouh,felt really great bcoz we didnt have to go back by taxi! hebat
tuh...
kalah cross country time kt skola dulu2...


maybe some of u rase mcm ni keje gilaaa,wasting time bagaiii
but cayalaa sgt2 lah bes..
pesanan penaja kt member2 lain :
-take ur time utk jalan2 around ur campus/residential college...


ak taw after ni lg payah nk cari free time tuh
ak pun taw,xkan la 2thn menumpang kt UM ni just nak ulang alik jalan kaki...
simply setakat g class,makan kt cafe..stop till there.
xde life,lol...


byk advantages :
-experience is the best teacher


-the most important message here.....................

" Dialah yg menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dr rezeki-Nya. Dan hanya kepada-Nya lah kamu kembali " (al-Mulk : 15)





7 comments:

alia amirah said...

Weh, cam best je um ! Seriously kaw cter cam korunk sume wat jungle trekking around um. Hoho. Kat intec tade bnyk pon =_= kt luar kolej je yg bnyk mamak. Tp dorunk ta lambai2 pon. Ni nk jeles ni. Haha.

Husna Ismail said...

perghhh, hebat gilak kau sis. seriously kalau aku ada kat situ, rasa nak follow! haha.

aku rasa ada part yg kau tak masuk ni dalam post ni, part2 merengek2 penat, badan org tua, cungap2,kaki nak patah, HAHAHA :)

UM bosar giloss ah kiranya ek, ada tmpat shooting movie hantu lagi, HEHE.

aku intec ni, ntah mana je yg belom teroka, sume lalu je hari2. adoyaii.

hmm, maybe JUST jamiah nanti lah kutt WINK~

fairus said...

btol man
bumi itu mmg indah sgt
mesti kau kurus kan skrg
sbb byk jaln2 HAHAHAHA

syg kau man :)

ibnujamzuri said...

bpk best dah masok U
T________T

-s0lehah- said...

best la jln2 kt kampus UM..kt puncak alam x byk sgt bende nk teroka...so life aq naik tangga turun tangga n semput..tadaaa~huahuahua...

fatin najwa said...

lepas dgr citer dr mulut kau baru aku baca post ni.. hahaha iman....

nanti carik bukit rindu lak ye..

Wann Syada said...

ahah! weh apsal tak ajak aku skali doooo panjat bukit chenta tuhhhh?? aagagagga~