bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Thursday, May 17, 2012

KATA KAU PEJUANG

* Assalamualaikum *
if kehidupan itu tak payah,bukan life namanye

mereka kata jd engineer itu payah,susah
mereka kata baik kau jadi surirumah mcm mak kau
mereka tanya kenapa kau tak ikut member kau belajar medic
mereka kata perempuan tak elok jd engineer
mereka kata perempuan tak hebat jd engineer
mereka kata perempuan kena buli bila jd engineer
tp mereka kata engine ramai otoko hensem2.erkkk

mcm tu,baik bungkus barang,duduk rumah,tak yah susah2 perah otak.duss

memang payah even belum jd engineer pun
memang payah bila kau ditakdirkan sorg2 onna dlm satu lecture engineering kt jepun nnt
memang payah bila member2 kau sume medic,pharmacy,dentistry tp kau je semangat sgt nk engine
memang payah bila kau rindu ngan member2 jauh tp terpaksa bajet cool krn kau engineer wannabe
memang payah bila nk cooperate ngan lelaki yg mind mereka belum sempurna matang
memang payah bila belajar mende yg kau minat tp dlm bhs yg bukan dr kecik kau ckp kt rumah
memang payah bila kau stress ngan suasana penuh lelaki smpai nk g tandas pun segan2
memang payah bila lelaki2 itu merasakn kau perempuan malaikat smpi tak berani tegur
memang payah bila nk ke prgram2 member lama,yg ada hanya member2 lelaki sbg teman ke destinasi dan kau dgn berat hatinya terpaksa tolak
siapa pun kata mudah,kan?


tetapi,harus ingat Allah bersama org2 yg sabar
disebalik kepayahan,ade kesenangan,kemudahan
belajar engineering bukan utk jd engineer semata-mata
belajar itu sepanjang hidup
even housewife pun,cantiknya dia jika penuh ilmu
tanpa ilmu,kau mcm tin kosong je T_T
ilmu itu bukan dr buku je,but pain of experiences
utk belajar,perlukan minat
belajar mende yg minat
minat mende yg belajar
sbb minat tu pun kau pilih engine even mereka kata mcm2
"engine susah"
"engine tak sesuai utk perempuan"
even maths dulu kau tak suka,tp now kau jd minat

takpe,KATA KAU PEJUANG,deshou?
He always be there^^
Jika Allah mengaturkn utk kita apa yg org sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah.. 
Apa yg org rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yg mana jalan2 manusia tidak sangka.. 










5 comments:

Izyan Syuhada (",) said...

b strong kakak !! :D

Allah ada :)

irmujahidah said...

yup,Allah juga tak membebani hamba2Nya sekiranya tak mampu.trimass :)

alia amirah said...

IF HE PUTS YOU TO IT , HE'LL PUT YOU THROUGH IT .

jln ni , bukan kau yg pilih . tp Dia yg pilih utk kau . Dia tahu kau mampu . Dia tahu kau boleh . thats the reason why .
setiap ujian dan kesusahan kau adalah utk tnjkkn yg kau layak utk syurgaNya kalau kau sabar dan terus bersyukur . aku tahu kau kuat .

"janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah kamu bersedih hati , padahal kamulah org yg paling tinggi darjatnya , jika kamu org yg beriman " *ali-imran:139*

ingat , kawan2 kau ada doakan kau . kau ta prnh seorang even kau rasa cm2 . aku syg kau .

husna [ nais ] said...

:) Boleh tak nak kata kau sangat comel? Hihi <-- Saje gedik.

Cantiknya surirumah kalau ada ilmu?
Kalau tak macam tin kosong? Haha. Cool! :D

Imannnn. My mom was an engineering student jugak not long ago, haha. And seeing you now macam seeing her 30 years ago, struggling to become an engineer.

Tahu tak the only things
yang membezakan you and my mom?

Ialah mak aku dah dapat sijil dan dah kerja jadi engineer. So it is just possible thing to happen, even my mom pun thiqah. Hahaha. Get me tak? hihi.
And kau jugak, aku doakan moga dapat apa yg kau impikan.

Ir mujahidah kan? Insya Allah :D

Ayat mudah, USAHA TANGGA KEJAYAAN. Haha

Dan yang paling penting Allah nilai usaha kita. Hik hik

So vamos Iman! :) I say go,go for engineer muslimah :D Ahha.

Aimi Syahirah said...

Tak penah byg iman jadi bnde lain except engineer.

Bukan itu memg cita2 kau dr zaman sek ren ke? haha, if i'm not mistaken.

Sis, at least u know what u want. And He make the way for u to make it works. to make it a reality.

Sgguh, i'm a dentist-to-be but i'm not sure whether i really want it or not.

So, be thankful, Dia dah kuatkan keazaman kau ke arah keengineeran. suka2 buat term tu..

even so, let's pray the best for each other :)

Seriously, aku menanti cherry blossom yg dah dilaminate from alyaban it self ^-^