bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Tuesday, March 20, 2012

A LURUS ??

* assalamualaikum *
post dedicated kt kouhaitachi/junior2


SPM
yg dah lepas : nostalgic.natsukashi naa
spm candidates : CUAK

normal la,spe tak cuak
tp just remeber REZEKI


entry kali ni just sharing opinion ak yg tak seberape
if ak ckp pun,mesti tak hilang cuak korg,haha
korg akan rase,mungkin?
"alaa,dah lepas ley la citer.."
haha,TERSERAH
spm itu tiket je.BOSAN kan dengar?


tp seriously betul..dulu ak pun,menyampah dgr org ckp camtu
yelahh,mcm member ak bercanda kt tweeter beliau

" Debarnya esok nk AMEK result SPM!!! Apa la agaknya nasib aq, aq nk gi OBerC..." - liyana omar's tweet

aim masing2 nk g OVERSEA
sume org if dpt peluang ni,mesti nak punye

but,bukan oberc je tmpat kau ley further study
if dpt scholar oberc pun,belum tentu akan pergi T_T
He knows the best :)




bila wat preparation nih,baru rase
KEBETULAN BENDA YG AK MENYAMPAH tu *haha.rosak bahasa

KENAPA??
1) lecturer tak ukur pun kepandaian korg ngan bape guni A+,A,A- (kt aaj je berbeza,haha)
*teringat kt 1st speech lecturer chemistry ak
" sy takkan percaya,kamu dpt stret A+,stret A ke kalau markah test tak 100%,markah kuiz tak 10/10 "

2) at one point,korg akan rase mcm diri korg dangg (baca : dangkal)

3) if admath dulu plg susah,korg akan rase admath senang
*sbb syllabus makin susah.normal la.smpi rase "eh,betul ke admath ak A+ dulu?"

4) if dpt A lurus sekalipun,tak semestinya dpt scholarship
*nih bukan 1 atau 2 kes.BANYAK

5) if tak dpt A lurus pun,peluang utk dpt scholarship masih ade.
*REZEKI.nih pun BANYAK KES



bagi ak,yg penting detik2 after dpt result

1) sujud syukur jgn lupa..solat hajat,istikharah,doa2 teruskan
*sape yg bagi result tu? yakin la result tu yg TERBAIK utk kita
" kepadaMu aku sembah,kepadaMu jualah ak minta pertolongan" al-fatihah,ayat5

2) jaga hati member2 yg rezeki A lurus tu takde
*yup,taw la kau A lurus.komunikasi buta (fb,tweeter,chat,etc) nih lg bahaya.
gembira2 gak,tp takyah smpi org rase kau bongkak,bangga sgt ngan result
time korg down dulu,kalau bukan dorg yg support,korg belum tentu ade rezeki tu

3) please alert ngan berita2,due date psl scholarship,etc
tak kira la utk apply ckg ke,engineer ke,tukang masak ke,pilot,etc
sbb tempoh die sekejap je

4) organise detail psl korg
fail2 sijil kasi cantik
borang2 penting jgn take forgranted

5) jgn putus harapan.sentiasa usaha
if korg B admath or bio ke,dlm requirement scholarship kene A
PEDULIKAN!!!
jgn give up.korg apply je.SERIOUS TAK TIPU!
utk engineering,account,economy byk scholarship offer
korg APPLY SEMUA! pedulikan rase rendah diri
rase tak mampu dpt scholar2 tu
please la.i'm begging,haha

" Everyone may not be good but there's something good in everyone "


REZEKI . REZEKI . REZEKI

set dlm mind dalam2..put 100% trust on Him.tak rugi satu sen pun



i'm just sharing.spread the loves~~
ak tak gempak,benda2 yg ak ckp nih
-based on experience yg tak seberapa hebat
-kekurangan ak yg ak harap tak berlaku kt junior2


“ Successful is the person who offers prayers for himself and his lord only. Successful is the person who prays for other at their absence and without their knowledge. Indeed a prayer is for our benefit, not for our fame




3 comments:

nawarrah said...

you're right my dear :)
nasihat dr orang berpengalaman

Anonymous said...

baik nya akak ni..
ni la budak rpkj, cuti pnjg sgt, kadai plak da siap kan..

fairus said...

btol iman aku setuju gilos
spm is not everything

SERIOUSLY!!