bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Sunday, March 4, 2012

A CUP OF TEA


assalamualaikum


warning : ini bukat post geram/dlm keadaan marah+xde mood/post nk bersihkn sawang blog semata-mata TAPI post teguran to whom it may concern,peringatan utk ak juga+post dlm mood yg ok+mind ak yg waras :)


Don't wonder why Allah doesn't grant all our wishes immediately, but rather give thanks that he doesn't punish us immediately for all of our mistakes!


lagi parah bila kita b'terusan dpt nikmatNya dan Allah xhukum terus kesalahan kita,kan?
sbb nikmat yg kita dapat tu dah tutup kesalahan yg kita buat

hablum minallah,hablum minnaas (",)
jaga lidah,jaga akhlak kita kt org

ak bukan yg terbaik tp ak ade hak utk tegur...dan kau mereka pun ade hak utk tegur ak balik for my mistakes

yup,kita,masing2 punya prinsip,opinion sendiri...xsalah pun utk kita stick kt opinion tu if benda tu betul

TAPI xperlu kot rasenye nk stick giler2 kt opinion tu if benda tu b'tentangan+x semestinya betul
DAN xperlu gak kau nk bertekak+berdebat ngan org yg b'tentangan ngan kata2 kau
JUGA xperlu kita nk riak ngan benda baik yg kita wat hasil didikan yg bagus dr parents kita sehingga watkan org lain terasa yg parents mereka xckup bagus..hmm

riak kt sini bukan b'maksud kau jalan mendabik dada xsudaaa...
riak yg ak maksudkn kt sini,riak ngan kata2...
riak dgn cara kita
nk tunjuk lagak kita hebat,result pun gempak
merasakan semua yg kau wat baik+opinion kau sume betul
merasakan org lain xckup baik+opinion mereka xbetul
sehingga buatkn mereka rase rendah diri,mcm tu ke?


Hebat sgt ke kita,smpi nk riak?
riak kt kata2
riak kt amalan
riak kt kebijaksanaan
riak kt nikmatNya



" We aren't perfect..tak perlu merasakan kita sentiasa betul. Try to listen others' opinion..nothing wrong with that,right? "


MERENDAH DIRI tu xbermaksud kita kalah
MENINGGI DIRI tu xbermaksud kita dah menang
ape purpose nk meninggi diri,nk menang dlm kata2 if hati org terasa?
yup,kita xdpt nk menangkn/puaskn/jage hati sume org
TAPI KITA BOLEH CONTROL ,kan??
maybe kita rase,kita mampu hidup sorg
smpi xperlu nk jaga hati org?




ok,proceed to the next topic...
since duit scholar nk masuk nnt,jom recharge iman kita psl MONEY

kt AAJ,ak jmp mcm2 jenis homosapien when talking about money,money,money

antaranya...
1) homosapien yg duit dah kering,dhabiskn ngan sia2
2) homosapien yg duit b'kepuk2 dlm bank,sgt2 berkira,takut nk guna,menyimpan utk future mungkin
3) homosapien yg duit average..sekadar cukup,habis pun kt mende2 keperluan tp still ikut kemampuan


byk lg rasenye..tp ni je laa yg ak nk focus
yg pasti,ak bukan golongan yg kedua,hehe
ak atas pagar,haha

golongan pertama,bahaya...
kenape? sbb membazir tu kawan syaitan
dr tadika kot,ustzah2 gtaw pasal ni. xkesah la if sekali-sekala kita nk enjoy sat. tp if setiap kali duit scholar masuk,just habis kt mende yg same je,bukan membazir ke?
cth :
1) dah ade laptop bagai,nk gak ipad...belum campur smartphone canggih2 lg
2) komik2 jepun dah segunung,movie2 korea,jepun,etc
3) kasut kalau ley,hari2 g class nk pkai kasut lain2..tp kt bacth ak xrmai sgt mcm ni

golongan kedua,xbahaya sbb duit byk lagi... TAPI bahaya sbb b'potensi utk kedekut bukan pd tmpat. Islam x ajar utk membazir,islam gak x ajar jd kedekut smpi mudaratkn diri/org lain..
ISLAM tu SEDERHANA :) mudah kan?


tp sifat2 golongan ni byk gak ley kita follow :)
pndai b'jimat yg sememangnye susah bagi ak
matlamat jelas,menyimpan utk future


just bagi ak,if utk mende asas keperluan diri sndri BUKAN kehendak diri sendiri,xperlu kot nk b'kira sgt asal x membazir/berlebih-lebih. Berjimat utk future tu bagus,tp if smpi kedekut,zannen naa...

nasihat utk diri ak gak,jom kita try jd mereka yg bersederhana. Jadi golongan ketiga,mungkin?

warui koto,hontou ni sumimasen deshita...
post kontroversi,mungkin? mintak maaf byk2
if terasa pedas2 kt hulu hati,sila2 direct comment kt post ni :)

6 comments:

nawarrah said...

hahahah.aku num 2
terasa beb.tp aku memang kedekut pun.dengan kau je takkk.hehe

irmujahidah said...

aah,kau slalu ckp kau kdkut..tp ble ngan ak,ak x rase pun kdkut kau tu

bunga matahari (",) said...

gilak ah mannnnnnn..! loike gila <3

nawarrah said...

sebab kau baik sngat dgn aku weh.kau tak pernah pun berkira dengan aku.sebab tu lah aku tak pernah kedekut dengan kau
ceewahhhhhhhhhhhhh

husna [ nais ] said...

iman bila cakap pasal duit kau golongan mana? hehehe

ada lagi satu golongan.
perasan tak membazir, dan rasa duit byk dlm bank, padahal duit dah sikit.

ini aku lah sikit.

thanks post ini. buat reminder diri sendiri. :)

bravo iman bravo.

irmujahidah said...

ak golongan yg tgh2,tp lebih byk membazir,haha

just spread the love <3 hehe