bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Saturday, November 19, 2011

ADILKAH KITA?




*assalamualaikum*


alhamdulillah,He gives us strength again :)
If we strive harder seeking the hikmah,He will show us the right path even in any way :)

last week,time hanashimashou lesson,make me think again and again...
alhamdulillah...
btw,hanashimashou (mari berckp) <---oh,skemanye =,='

few days before lesson ni,sensei akan bagi satu tajuk,
so kne prepare la nk ckp ape nnt :)

title utk last week punye hanashimashou tu about our life history
we had to draw our life graph on a paper,then xplain to our partner...


time dpt tajuk tu,ak rase
"oh,bosannye....life ak bese2 je,xde ape yg sedey sgt or menarik sgt pun "

ak lukis graph tu pun,men taram je,asal ckup syarat,dah laaa....
sbb ak rase membosankan.haha


then,time class hanashimashou tu,dlm group ak ade 4org...

mule2,sorg otoko ni citer dlu...

2nd,ak volunteer,sbb nk cepat habes,hehe


1) 3rd person
member A : doushite kyussai no toki,gurafu ga sugu sagarimaska? (nape time umo 9thn,graph menurun?)
member B : erm,sono toki,watashino haha ga nakunatteshimaimashita...(time tu,mak
meninggal)

2 ) 4th person
time umo die 4thn x silap,parents die bercerai...
die stay ngan ayah die,adek-bradek lain ngan mak...
x dpt nk jmp adek2 lain...
when ayah die outstation,dpt la stay ngan mak die..
tp time tu gak,mak die keje...
so,adek2 lain org len jaga.

xdpt gak jmp..mende ni happened smpi umo die 8thn :'(
umo 9th,die dpt stay ngan mak die :)

after UPSR,dpt masuk sbp :)
Allah,a great planner
adek-bradek die sume dpt msok sbp...
dan satu sekolah sbp :)
hebat kan plan Allah?





sono toki,wat ak t'sedar...
betapa kita,ak sendiri as homosapien,sgt bongkak
ape lg nk b'syukur kt nikmatNya...
smpai kan time wat graph tu,ak rase biase je...
mustahil,xde mende yg menarik kan?
Allah bagi kesedihan sket pun,x b'syukur...
kesedihan yg byk,memang ak x mampu (",)


even our moms are far away from us,shoud be very grateful they're still with us in this world

dapat call gune weinak,i talk pun ok even jauh di mata kan?


Allah bagi nikmat sket,susah nk bersyukur,ape lg nikmat yg byk...
Allah bagi susah sket,dah merungut byk2...
langsung x berterima kasih kt Allah sbb susah tu ciput je..
Allah baru bagi susah sket,kita dah rse,kita la plg susah kt dunia ni.masyaallah

Allah bagi susah sket,kita persoalkn balik,monolog sendri "adilkah Allah?"

try muhasabah blek,layak ke kita nk persoalkn keadilan Allah? seriosuly,layak ke?

If kita hitung blek,satu2 nikmatNya,mustahil xkan mampu kita hitung...
x perlu g jauh2,try tgk nikmat kt badan kita,cukup laa...
rambut,bulu mata,tgn,kaki,etc....masyaallah,byk nye...
nikmatNya yg kita pinjam,tp kita x jaga elok2...
kita keluar rmh,x 'jaga' nikmatNya elok2...adil ke kita?



i'm pretty sure,ramai dah tgk video nih :) thumbs up!




7 comments:

nawarrah said...

terharu siot bace blog kau.tp tak sume owang akan cter life sebenarnye tyme hanashimashou tu kan?tu bawu yg kau nmpk n owg nk cer.mcm mne dgn owg yg xnk cer n pendam sowg2?susah kan?so jgn la nmpk owg tu bahagia je bermkna dye xde masalah.sumtimes owg lebey suke tunujukkn dye bahagia tok wat owg len bahagia.

-ap ak merepek neh?-HAHA
seyesly said ak ske postkau yg neh

irmujahidah said...

lain org,lain ilham Allah bagi :)
yg baik sume dr Allah...

ak taw,kau slalu hepi,sbb nk org len hepi gak,tanx dear

alia amirah said...

org biasa bersabar dgn dugaan . org beriman bersyukur dgn dugaan :)
*payah mmg payah utk bersyukur dgn dugaan tp tgk org bawah buat kita fikir semula dan bersyukur segala nikmat Allah .

thanks for this post iman :')
rinduuu kaw . syg kaww. mwahhh mwaaahh

Lily_Omar said...

terharu post ni so skg aq rse klu aq la diberi pilihan lukis graf, aq akan lukis nek je sbb Allah sbnrny slalu makbulkn doa aq...

thankz iman kerna bgi aq sedar 'Allah syg hamba-NYA yg b'harap pd NYA...

Husna Ismail said...

em, sebenarnya org yg merasakan dirinya tak diuji, itulah ujian Allah pd dia. apakah bila kita tak diuji, kita dikira beriman dn golongan terpilih? sdgkan kekasih Allah pun Allah uji begitu hebat sekali.

bila jadi glongan2 yg rezeqi sntiasa dlm tgn ni, buat ak terfikir sjenak, kat mana tahap bersyukur kita sebenarnya?

dan adakah kita dh cukup manfaatkan nikmat Allah sebaik-baiknya? hmmm

thanks iman. a very good reminder sygg kau, muah!

ps : wehh gambaq aku mcm gergasi.

Husna Ismail said...

em, sebenarnya org yg merasakan dirinya tak diuji, itulah ujian Allah pd dia. apakah bila kita tak diuji, kita dikira beriman dn golongan terpilih? sdgkan kekasih Allah pun Allah uji begitu hebat sekali.

bila jadi glongan2 yg rezeqi sntiasa dlm tgn ni, buat ak terfikir sjenak, kat mana tahap bersyukur kita sebenarnya?

dan adakah kita dh cukup manfaatkan nikmat Allah sebaik-baiknya? hmmm

thanks iman. a very good reminder sygg kau, muah!

ps : wehh gambaq aku mcm gergasi.

rasyasofya said...

bila kena buat bnda2 mcm tu baru akn terasa kan ? everything happens for reason , pasti ada hikmah kenapa ckgu kau suruh buat pasal tu ^_^

thanks Iman (: