bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Sunday, October 23, 2011

THERE's ALWAYS A RAINBOW


assalamualaikum :)

"The world is a vehicle for you. If you drive it, it will deliver you to your destination. If it drives you, you will be destroyed." ~ Imam Hasan al-Basri ~


salam bloggie doggie :) ahahaha.mcm bunyi ape je

alhamdulillah,dpt gak update post baru :) :)

rasenye,ak x pernah share mende best2 psl AAJ...

sume yg ak citer sblum ni,psl study yg tensi+mood yg sedey+life yg hectic,etc...

gaya mcm ak hidup kt sini sengsara sgt je,x hepi langsung

..seriously,DUSTA gler life kt sini x hepi langsung...

just it takes times for me to adapt.ALHAMDULILLAH.


now dah sem II,alhamdulillah byk gak la pahit manis..ceyhhhh,ayat nk gempak je

alhamdulillah gak,sikit demi skit Allah tunjukkan hikmah blajar kt sni even at the 1st place, choice utk further study g jepun bukanlah choice yg ak nk gilaa2...

i'm still seeking for other hikmah...His hikmah :)



proceed,ok mai ak citer satu2 naaa...

batch 30th RPKJ (rancangan khas persediaan ke jepun) ni

mula2 time orientation week ade 104org...

then,ble tempoh 3 intensive week tu habis,ade 101 org je..

pastu,rmai je yg dpt scholar yayasan mara utk JAD (japanese association prgramme),tp dorg x g,nk stay kt aaj...but ade sorg otoko (laki) dpt scholar kementerian jd ckg bhs mandarin,and now die skang kt beijing dah,so tgl la 100 org...lawa kn no tu?


but,mlm td baru dpt taw,sorg otoko ni nk keluar dr prgramme ni..so,now ade 99 org batch 30th RPKJ :(


alhamdulillah,Allah beri kekuatan utk stay kt prgram ni :)




majlis tertinggi batch 30th RPKJ

ade wakil davix sorg! bangga x? haha




classmates ak time awal2 msok AAJ



classmates ak time akhir sem 1 :)



dulu,time tgk pic bro sobirin mcm ni,ak pelik gler
pejadah la gamba mcm suspect jenayah ni.hahaha

info :

1) sistem kt AAJ ni,class slalu tukar...after exam,midsem ke,final ke...class tukar...best! sbb ley cpat kenal bdk2 batch...lagi2 engineering prgramme,onna (pmpuan) ade 36 org je...mmg payah la nk knal sume otoko..

2) gamba yg mcm kt ats ni,setiap class ade...memudahkn sensei jepun nk kenal gakusei(student) :) setiap gakusei ade nick-name masing2....
let say la ade name wan muhammad,wan rosul,wan....so sorg dpt wan muhammad,sorg dpt rosul,sorg lg tu baru dpt wan..hahaha.kelakar gak la





koleh kediaman 11 UM (kolej ungku aziz)



batch ktorg t'pisah ngan senpai ninen (senior thn2) :'(
dorg kt kolej 12 (kolej dr nazrin),dekat sket ngan AAJ
since situasi mcm tu,susah sket la nk connect ngan senpai...dpt jmp kt AAJ je.haih
plus,kolej kediaman ktorg dr AAJ ade la dlm 1km...
kebanyakan ktorg,jalan kaki je...rmai gak yg naik basikal,ade gak yg nek motor+kereta :)




Ambang Asuhan Jepun,AAJ :)



kelas :) even dah 4kali tukar kelas,tp dah 3kali ak stay kt kelas yg same..org je tukar (,")



buku2 makin menimbun ble masuk sem2 (^_^)

* p/s : domo pun dah makin rajin :)




AKTIVITI DI AAJ,haha



study.Study.study.study


usrah onna





sportstaikai (sports day)


ape lg aktiviti?
-kaligrafi
-wat poem (haiku)
-soubetsukai (annual dinner)
tp sume ni blom wat lg,hehe.insyaAllah,next week ade haiku+kaligrafi :)



sensei2 subject utk sem2 :) :) :)


hehe.nmpak x bpe byk smiley ats ni :)
seriously,semangat ak time sem2 ni..sbb dpt sensei2 yg hensem+baik.hahaha
sume taw kot ak allergic sket...eh,tak2...ak allergic byk dengan......

MATHEMATICS

tapi since sem2 ni,ak suke gler math..
maybe sbb x gune calculator,so dpt kuatkn basic2 math ak yg jahanam.haha
mmg la blaja syllabus mcm spm,tp cara calculation,ade lain sket...
mcm kt skola dlu,ckg ade je ajar cara tu,tp x tekankn sgt,sbb gune calculator..
skang,mmg kene hafal formula2 phytogras theorem sume,nilai2 square root sume,etc
so,kire dpt blaja mende same but in a different way :) seronok!


domo pun dah ramai kawan :)




now,life makin bz sbb kene pk psl soubetsukai (dinner utk senpai)
but,kadai(hmwork) makin triple.HAHAHA



dear batch 30th RPKJ,
plis give ur full commitment...really appreciate :)
sume org nk g jepun...sume org nk score tinggi2 dlm subjectS..
but,kan lebih manis if kite share same2 pahit manis.SERIOUSLY :)
as wakil batch yg org x knal pun+ntah spe2 ni,ak mintak sgt kita sume bagi cooperation ngan MT batch...nice kan?



THANX FOR EVERYONE :)
should be,kita bersyukur sbb Allah bagi kita kekuatan utk stay dlm programme masing2 :)




"Beautiful people are not always good, but good people are always beautiful."
[Ali Ibn Abu Talib (R.A)]

“yang ada ini sudah harapan kita,tetapi bukan salah utk kita mengharapkan yg belum ada....tetapi jgn lupa yg telah ada” -Hamka




7 comments:

nawarrah said...

iman sayang aaj :)

alia amirah said...

i miss you :D
His Hikmah , we'll find it . insyaAllah :')

Lily_Omar said...

iman aq nak masuk klas ko, mn aci ngap semua laki ko!!!

anyway remember 'even it was raining heavily, the rainbow will come out no matter what'
-just be PATIENT and sincere to GOD

izyan zahir said...

u noe wat, siyes ak rindu kolej kau-tmpt lepak davix suatu masa dahulu OMG!! ;')
really love that batman,spongebob, DOMO, n patrick tu! <3
eh,sweet la imannn .haha
ALL DA BEST SIS!

Wann Syada said...

bangga jugak laa aku pernah jejak ambang asuhan tu. haha :D

smg lebih kental, Puan Iman <3

izyanaMR-easy said...

not so far from you...easy...

rasyasofya said...

betul2 iman , aku setuju , biar susah senang pahit manis masin suma bersama , baru seronok ^_^