bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Saturday, July 16, 2011

QUALITY IS NEVER AN ACCIDENT





assalamualaikum :)

alhamdulillah...masih mampu b'nafas,nikmat iman+islam~

byk mende nk share,but dah tepu

blog pun dah b'sawang...

so lets refresh+reload our iman back :) :)


currently,went a talk from a brother,bro naim

at kolej 11,universiti malaya

"ZERO TO HERO"

that's the title.wink!


before talk tu start,met my fren here,izyana...

tanye kabo segalakkk,share citer sket2

irmujahidah : so,how was ur life?

izy : alhamdulillah,ok je...tp mcm bese la,susah...bla b

laa blaa blaa

irmujahidah : hmm,,,mane2 pun susah en..ak pun rase,masuk aaj ni mcm nasib2 je,rezeki laa gitu

the rest is history...


back to the main topic here

nk share sket input dari bro naim nih..

sgt2 topup rase yg b'main-main kt mind ak selama ni.huhu



QUALITY IS NEVER AN ACCIDENT

"xde benda kt dunia ni berlaku secara kebetulan,semua Allah dah rancang..even kt dunia byk accident kt jalan raya tp accident tuh sendiri Allah dah tentukan...bpe org yg cedera,kt angle mane/part kereta yg mane rosak,kaca yg jatuh melantun ke mane sume..sume Allah dah plan siap2" -bro naim


quote atasnni buatkan ak t'senyumm jepp :)

bro naim :

" xde sorg pun manusia/makhluk kt dunia ni, Allah jadikan utk ujikaji...Allah jadikan manusia tu sebaik-baik kejadian...."


lets say laa,an engineer...

kene invent an engine,the best one...engine tu

lak akan dimuatkan kt sebuah kereta nih...so,engineer2 ni akan struggle gila2,wat machine tu..but at last,hanya yg terbaik tu akan dijadikan engine utk kereta keluaran syarikat tu,engine2 lain,x digunekan pun...see?


lumrah ciptaan manusia..try usha ciptaan Allah,semua Allah bagi chance yg same hirup udara. xde lak kita dibuang-buang dr sisi Allah...buang bayi len citer,tuh salah manusia hati kering..salah kita sendiri,if kita rase jauh dr Allah...


maybe some of us,ade yg rase ape yg ak rase gak

"rezeki jeppp,x layak pun senanye...maybe sbb rmai x apply,ak dpt masuk sini"

"alahhhhh,ak masuk sini sbb mak ak suruh..."

"ak x suke sgt masuk situ,tp ntah la...xtaw nape ak nk gak pgi"

"ak still x pasti,betul ke choice yg ak pilih"

bla...blaa...blaaa...mcm2 keluar dr mulut masing2




QUALITY IS NEVER AN ACCIDENT.enough.alhamdulillah.smile :)


next,

" Berlumba-lumbalah kamu utk dapatkan keampunan drpd Tuhanmu dan syurgaNya yg luasnya seluas langit dan bumi"

x dpt nk dipastikan,ayat nih dr surah ape.ana asif sgt2

ayat nih gambarkan kt kita betapa syurga Allah tu luas sgt2...

penah x kita dgr...people ckp camni :

"buat ape nk buat baik byk2,,nnt riak je lebih...lagi pun,kalau ak masuk syurga,muat ke syurga tu? nnt ramai sgt,mesti x muat.."


tetttt.tetttt..pause there.

mcm mane kita taw syurga Allah tu x muat?

dah terang2 ayat ni ckp,betapa syurga Allah tu seluas langit dan bumi...subhanallah

x salah if kita nk lumba2/b'saing nk dpt keampunan Allah,mardhotillah (redha Allah)...

mmg kene put an effort,right?


" Tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan beribadah kepadaNya"

pernah x dgr ayat ni,then rase mcm....eh,xkan la nk solat je memanjang smpi kesudahhhh?

silap kita if kita fikir macam nih...

ibadah tu bukan setakat ibadah asas (solat,puasa,haji je...)

tidur,blaja,main,sume ibadah....ibadah umum.


but,macam mane nk jadikan ibadah umum ni dikira benar2 ibadah kepadaNya?

1) niat kerana Allah

2) ikut syariat Islam

3) x melanggar ibadah asas

4) bersungguh-sungguh


something to be highlighted here....

3) x melanggar ibadah asas tu mcm mane???

meanss,if kita betul ni..sungguh2 nk belajar,jmp kawan,main bola ke...

tp bila masuk waktu solat,terus solat

bila main bola,bola jaring ke,hatta main kejar2 pun try tanya diri bila tgk cermin..

dah tutup sume ke? ok dah tutup..fine.jarang x jarang..pakai seluar 3 suku bwh lutut,bila duduk nmpak x kepala lutut tu? hmmm...if sume lulus,tu baru dikira pahala beribadah :)


4) bersungguh-sungguh

hadith rasulullah ade menyebut,mafhumnya "sesungguhnya Allah sangat menyukai hambaNya yg tekun+bersungguh-sungguh"

memang kene put an effort,let say...ade tournament,ok fine..

try pulun abes2...

ade exam,buat betul2...

ini bukan soal,kau skema if kau buat homework+tutorial+assignment segalakkkk


maybe rase remeh je mende nih..but try muhasabah balik...

bape lame dah Allah bagi chance hidup kt dunia? ok,18tahun..

bape lame lak kita benar2 beribadah kpdNya? tepuk dada,tanya iman kita :)


last but not least..

" Nikmat yg t'besar selepas nikmat iman+islam ialah nikmat kefahaman" -yusuf alQadhrawi

bape ramai dari kita yg ade nikmat iman+islam tp kurang nikmat kefahaman..try tanye diri kita balik :)


isi perkongsian kali nih,dr bro naim sendiri...

dialog2+perbualan tuh hanyalah coretan ingatan ak,hambaNya yg lemah J






7 comments:

Iffah Syuqaira said...

Iman!! thanks share kt sini. at least x la terasa rugi sgt sbb balik.. hehe

fatin najwa said...

salam... iman..
nice sharing here.. syukran jazilan ya sadikati...

hidup baru ni memang ajar kita utk terima ketentuan Allah...

"maka nikmat Tuhan mu yang mana lagi ingin kau dustakan?"

izyanaMR-easy said...

nothing happen accidently...
jgn lupe tgk kung fu panda...

izyanaMR-easy said...

nothing happen accidently...
jgn lupe tgk balik kung fu panda..

farranabell said...

sejuk hati aku bce blog ko,,,:)

Hafsah H.Suhaimi said...

aku lemah tanpa kau disisi aku iman...:(

Lily_Omar said...

beb cool giler post u...iman kasi upgrade slalu bkn lappy j kna upgrade!