bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Wednesday, January 20, 2016

Syukur dan Sabar

Astaghfirullahal'azim.




"Sabar itu rasa syukur kita menghadapi nikmat yang berbentuk musibah.
Syukur itu rasa sabar kita menghadapi musibah yang berbentuk nikmat."

Hari ni genap setahun. Genap setahun tragedi yang buat aku sedar kembali manusia itu sememangnya tiada tempat bergantung selain Allah.

Teringat balik setiap patah perkataan ibuku bila akhirnya cerita perkara sebenar,
"Maafkan Umi sebab tak beritahu perkara sebenar. Abang kritikal, sangka baik dengan Allah ye."

I don't know celah mana nak bersangka baik masa tu. Kenapa dia? Kenapa masa minggu final exam? I kept asking why, astaghfirullah.

I still remember those moments clearly. Those moments yang mana ramai sangat orang putus harap bila tengok keadaan abang at that moment. They was speechless. Sama ada sebak terus menangis atau hanya mampu cakap,"sabar ye," towards us. Tak kurang juga yang menyatakan berbagai-bagai kemungkinan umpama dia Tuhan!

Tak pernah sesaat hilang zikir dan doa dari lidah aku minta kt Allah. Hari-hari ada berita tak best everytime visit him. Hari-hari bila balik dari hospital semua tak dinner sebab hilang selera.

Jujur rasa takut itu masih ada. Takut diuji, walau aku sedar tidak beriman seseorang itu selagi tidak diuji. Aku tahu ujianku tidak sehebat ujian yang lain tetapi sungguh jangan Kau uji dengan apa yang aku tak mampu bebani. Subhanallah walhamdulillah 'ala kulli hal.

"Syukur atas nikmat yang disertai kewaspadaan, sabar atas musibah yang disertai muhasabah." - Salim A. Fillah


1 comment:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)