bismillah

Jika Allah nak berikan kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh ditahan oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah menghalang kebahagian kepada seseorang,dia tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun..

Jika Allah uruskan urusan kita dan Allah tidak serahkn diri kita kepada kita,walaupun sekelip mata dunia boleh berbuat apa2, tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

Jika Allah mengaturkn untuk kita apa yang orang sangka tewas,kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah..

Apa yang orang rasa rugi,Allah akan berikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tidak sangka..

TETAPI Allah boleh mewujudkan keajaibain kepada hamba2 yg Dia kehendaki :)







Tuesday, November 19, 2013

That's a true love. Indeed!

*Assalamualaikum*
fuhhh fuhhh tiup blog bersawang
a bit personal post this time :)




"All I have seen teaches me to trust the Creator for all I have not seen."



Bila duduk santai-santai rindu rumah,teringat zaman kecik-kecik dulu.

Bab kaki jawab apa yang Umi Abah cakap,aku champion.
Even abang nakal pun,kalau kena marah dengan Umi Abah tak jawab depan-depan,setakat muka 'bengkek' je. Teringat sampai sekarang,kena kejar dengan Umi sebab apa tak ingat,sampai Umi cakap dalam reramai adik-beradik ni aku paling kurang ajar.

Tabiat buruk ni berterusan sampai zaman highschool.
Teenagers and rebel can't be separate.


-----

When I was fourteen,if I'm not mistaken Abah penah tegur me something.
Dah pakai cecantik kekonon dah tutup sempurna (blouse labuh had lutut and jeans)

Then before keluar rumah,Abah tegur that my jeans quite tight.
Serious tak boleh terima!
Sebab rasa dah cukup okay when I was wearing it with long blouse.
That's my hujah that time. Tak ingat apa yang aku jawab balik kt Abah masa tu,just what I remember,I was quite rude that time. Ke'tidakterima'an terhadap teguran Abah,membuatkan aku tanya Umi nak confirmkan ketat sangat ke my jeans.

Lame me is lame. Did very tight and quite tight makes any differences?
Ketat banyak,ketat sangat,ketat sikit. Still tidak menghilangkan sifat ketat itu sendiri,lol
Except tidak ketat. Sebab perkataan [tidak] yang ditambah,menghilangkan makna sifat ketat. #maribelajarbahasa


Aku keluar rumah dengan hati yang bengkek sebab end up I wasn't wearing that jeans. But whole day tu rasa berdosa sebab tabiat kaki jawab tu. Even balik tu minta maaf kt Abah,rasa bersalah masih ada sampai sekarang.

A friend of mine juga pernah tegur about my appearance during grand dinner aftter SPM. Of course,friend here refer to opposite gender friend,kalau tak takde laa malu tahap melangit sampai aku menjawab balik dengan hujah yang 'bernas'.



-----


Back to the main reason why I write this post.
Now,I'm very glad that people who I love most for Allah's sake,once reminded me.
Walau terasa hati lepas tegur aku,I'm sure they did those things for my sake.

Seriously said,kena paksa lawan nafsu.
Kita nak buat benda baik even bukan untuk orang lain,untuk diri sendiri sangat sangat sangat susah.
Change then rebel. Change again. Rebel again. Siapa pun kata mudah?
Sebab tu Allah beri kita peluang dan ruang berada dengan mereka yang berani tegur kita tanpa pedulikan kemungkinan akan terasa hati dengan kita punya respon.

Ini baru namanya sayang ^^

Tak cukupkah rahmat Allah untuk kita? sobs sobs
We should be grateful and thankful to Him,masih ada mereka yang nak remind kita.
And we were born in Islam.
Kita membesar dalam family yang cukup solat fardhu lima waktu,puasa ramadhan cukup,hantar pergi kelas mengaji tak pun ajar kita sendiri mengaji.
Mungkin ada yang rasa,ini basic sebab membesar dalam family yang tinggi kesedaran agama sampai kita lupa ini semua rahmat Allah. Rahmat Allah yang saudara seaqidah kita sendiri jarang dapat;membesar dalam family yang punya kefahaman agama.



-----


A true love,indeed :)
Alhamdulillah untuk rahmat ini.
Special thanks to Umi Abah yang bersabar :')



*please forgive me for the grammatical error and 'bahasa rojak'.ik





3 comments:

a.H. c.o said...

Assalamualaikum ~ salam ukhwah sis... same la...dulu punyela igt ohh , okey ape dah pakai baju labuh dgn seluar jeans...kan dah labuh tu... tapi rupanya ~ ==',....

irmujahidah said...

Waalaikumussalam sis aHco.

Thanks for reading,sis.

As for me dan pandangan ustazah yang lebih arif berkaitan hal ini,tiada masalah sebenarnya pakai baju labuh had lutut dan ke bawah dengan jeans/any seluar. Yang menjadi teguran ayah saya ketika itu,jeans tersebut memang ketat. Kalau longgar,insyaAllah tiada masalah.

Maaf,mungkin khilaf saya membuatkan perkara di atas tidak berapa jelas :)

Hanisah Hamid said...

:)